IEDEREEN EEN EIGEN PAPIERCONTAINER

863

HVC inzameling / Flevocollect zamelt in Lelystad het afval in, in opdracht van de gemeente. Vanaf Persbericht200september krijgen alle (laagbouw) huishoudens in Lelystad een eigen papiercontainer.
Bewoners hoeven dan niet langer hun oude papier en karton in hun schuurtje te bewaren en naar het verzamelpunt in de wijk te sjouwen. Net als de grijze en de groene container, zetten bewoners de papiercontainer heel makkelijk aan de kant van de weg. Begin november zijn alle containers uitgereikt.
862Succesvolle proef
In december 2006 is een proef gestart met het inzamelen van papier met een papiercontainer in de wijken Gondel, Golfpark, Golfresort en Jagersveld in Lelystad. Deze proef is een groot succes gebleken.
In deze wijken wordt maar liefst 38% meer papier apart gehouden, waardoor dit papier niet in het restafval verdwijnt. Ook blijft minder rommel op straat liggen, omdat het papier nu op xc3xa9xc3xa9n plek wordt opgeslagen, waardoor het papier niet wegwaait.

Het inzamelen
Net zoals nu, wordt het oud papier en karton straks met de container opgehaald door vrijwilligers van de verenigingen in Lelystad. Per ingezamelde kilo papier ontvangen de vereniging namelijk een vergoeding. Dus de extra papieropbrengst is ook voor hen mooi meegenomen. De papiercontainers worden per wijk uitgezet. Bewoners ontvangen de container op vrijwillige basis. Als de container na 8 weken niet bevalt, kunnen bewoners dat aangeven bij HVC en dan wordt de container weer opgehaald. Ook bestaat na 8 weken na ontvangst de mogelijkheid de container om te ruilen voor een kleiner exemplaar. Op deze manier kan iedereen het wel eerst uitproberen. De ervaring leert namelijk in andere steden dat de papiercontainer bij de meeste mensen heel goed bevalt en dat een kleinere container meestal te weinig ruimte biedt. Bewoners ontvangen thuis bericht wanneer hun wijk aan de beurt is. De containers worden eens per vier weken geleegd.

Hergebruik papier en karton
Oud papier is veruit de belangrijkste grondstof voor nieuw papier en karton in Nederland. Papieren en kartonnen verpakkingen, toiletpapier en handdoekjes worden zelfs voor bijna 100% van oud papier gemaakt. Het is dus de moeite waard oud papier en karton te scheiden en de papiercontainer is een goed hulpmiddel hiervoor. Ook in ander gemeenten blijkt dat met invoeren van de papiercontainer meer papier gescheiden wordt.

Hoogbouw
Voor flatbewoners blijft het scheiden van oud papier zoals het nu is. Wel kan soms de inzameldag wijzigen. Deze bewoners ontvangen hierover bericht thuis.

HVCinzameling
Flevocollect maakt deel uit van HVC inzameling. HVC is een modern en innovatief afvalenergiebedrijf. Het bedrijf is eigendom van 55 gemeenten uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland.

1 thought on “IEDEREEN EEN EIGEN PAPIERCONTAINER

 1. Ampo Aq Modular BV

  Goedendag, wij zijn een klein bedrijfje en sinds kort gevestigd op industrieterrein Noordersluis. Wij kunnen op geen enkele manier
  ons oud papier kwijt.We hebben ook al bij de gemeente geinformeerd maar helaas zij kunnen ons niet helpen. Wellicht kunnen jullie ons wel helpen?

  Alvast bedankt voor de medewerking.

  Met vriendelijke groet,

  M.Boon

Leave a Reply