Kortsluiting veroorzaakt spanningsuitval

Kortsluiting in een transformatiehuisje aan de werfweg op het industrieterrein Noordersluis zorgt voor spanningsuitval in Lelystad-Haven en industrieterrein Noordersluis.652
Tegen het einde van de ochtend schrok de eigenaar van de werf enorm van een explosie in het transformatiehuisje dat bij hem aan het terrein grenst. bij de explosie kwam het dak van het huisje een stuk omhoog en ontsnapte er een grote hoeveelheid rook onder het dak vandaan. De daken van deze huisjes liggen er los boven op om te voorkomen dat bij dit soort explosies het huisje zelf uit elkaar  zou barsten onder de enorme druk. De brandweer heeft even moeten wachten op de Nuon. Toen een medewerker van de Nuon de deur open maakte kwam er nog een klein restje rook naar buiten en was de schade goed te zien. 653

654
De transformatorhuisjes bestaan uit twee delen, te onderscheiden in primair 10.000 Volt en secundaire 380 volt. De ruimte hierboven herbergt de 10 KV, waarbij uit het zicht rechts de transformator staat opgesteld. De kast waar de medewerker van Nuon in staat te kijken ziet er behoorlijk geblakerd uit.655

656
Het behoeft geen betoog om te kunnen beoordelen welke van de twee kasten het probleem heeft veroorzaakt. Omdat het hier om een schakeldeel gaat in de 10 KV voorziening wordt de complete 10 KV voeding (ring) spanningsvrij gemaakt. Hierdoor verdwijnt de spanning op alle transformatiehuisjes uit de wijde omgeving. Hierdoor kwam ook Lelystad haven zo’n 2 uur zonder spanning te zitten. Omdat alles in een ringstruktuur aangesloten is kan men vrij snel de bron van de storing uitschakelen (uit de ringketen verwijderen), waarna de andere transformatiehuisjes stuk voor stuk weer worden ingeschakeld. Voor de bedrijven en bewoners die op dit transformatiehuisje aangesloten zitten duurt het iets langer voordat zij weer spanning hebben. OP de foto hier onder ziet u de rechter ruimte. Hierin bevind zich de 380 Volt verdeling die bij u in de woning wordt aangeboden. Omdat de voeding van het 10 KV gedeelte niet meer bruikbaar is wordt op het 380 V deel tijdelijk een aggregaat aangesloten die het laatste deel voor enkele dagen van spanning voorziet.657

Op de laatste foto ziet u nog een stukje van het dak dat door de enorme druk omhoog is geschoten. Door de klap is een deel van het voegwerk losgebroken. 658

Op het moment van de spanningsuitval was er toevallig iemand bezig om geld te pinnen bij de giromaat. Omdat de automaat zijn pas had ingenomen heeft hij twee uur bij de pin automaat gewacht in de hoop dat zijn pas weer terug zou komen. Maar helaas voor deze klant, zijn pas bleef weg en de automaat blijft buiten dienst.

Leave a Reply