Service waar grote bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen

560

Service, U kent het wel. Wasmachine stuk. Televisie kun je alleen nog gebruiken als een verwarmingselement, maar wassen en een leuke film kijken is voorlopig van de baan. Snel nog even naar de winkel en dan maar hopen dat zij iets voor u kunnen betekenen. Vaak draait het dan uit op enkele weken wachten of een nieuwe kopen. Want dan is de verkoper wel tot alles in staat.
Nu is het zo dat mijn buurman (een oude moeilijk te been zijnde man) een tijdje terug een satellietontvanger heeft gekocht en u raad het al. Het apparaat doet niet meer waar hij voor gemaakt is. Even snel naar de winkel waar hij vandaan komt en dan maar hopen dat de reparatie niet te lang gaat duren.  Garantie voorbij fabrikant is overgegaan naar een ander en de winkelier staat bijna op het punt de winkel te sluiten. Maar wat je dan overkomt d561at houd je bijna niet meer voor mogelijk. De winkelier verontschuldigd zich voor de tijdsdruk, test de ontvanger, ziet direct wat er loos is, schroeft het apparaat open, vervangt de voeding en tien minuten later verlaat ik de winkel met een werkend apparaat. en dat voor enkele tientjes. een warme douche kan ik hem niet geven (zou ook niet goed zijn voor de apparatuur). Maar een compliment voor de service is toch het minste wat ik kan doen. 

Het gaat hier om een klein winkeltje met zeer goede service op het industrieterrein Noordersluis in een  straatje tegenover de worstenmakerij. Voor meer info, kijk op Elbenk.com

Leave a Reply