Open brug

Een open brug. Op het eerste oog niets bijzonders. Maar al er nu eens een brandweer of ambulance over deze brug heen moet, dan verlies je belangrijke minuten. En als de ambulance voor de open brug staat en de brug wil niet meer dicht, dan praten we niet meer over belangrijke maar over dodelijke minuten.516

Een week geleden maakte ik vroeg in de ochtend  deze foto van de brug bij de Houtribsluis aan het begin van de dijk naar Enkhuizen. De brug staat op dat moment al zo’n 45 minuten open. gelukkig waren de eerste hulpverleners (politie, brandweer en ambulance dienst) de brug al over. Voor de slachtoffers maakte het verder niet meer uit. Drie doden lagen er verderop op de dijk. De politie verzocht de brugwachter de dijk af te sluiten. De brugwachter deed de slagbomen naar beneden. Er lag een boot te wachten in een reeds geschutte sluis, waarop de brugwachter de brug open deed om de boot door te laten. Op zich niets bijzonders. maar als het eenmaal fout gaat, dan gaat ook alles fout. De brug was open en was met geen enkele mogelijkheid meer dicht te krijgen. Het verkeer dat inmiddels de brug gepasseerd was werd verderop op de dijk bij het dodelijk ongeluk terug gestuurd. Na een lange rit heen en weer kwam de rij tot stilstand op de dijk voor de brug die niet meer dicht wil. Opgesloten en letterlijk geen kant meer op kunnen. Zeker geen situatie waar we op zitten te wachten. In dit geval maakte het voor de slachtoffers niets meer uit. Maar ik moest wel even terugdenken aan de periode dat wij geen gebruik konden maken van de Knardijk toen de rotonde werd aangelegd en de brug aan het begin van onze wijk ook geruime tijd niet meer dicht wilde.
Gelukkig is er toen niets gebeurd, maar het geeft wel aan hoe gevaarlijk het kan zijn zonder goede ontsluitingswegen. Gelukkig wordt door inzet van de wijkraad de knardijk nu ook bij gladheid gestrooit. Maar of de hulpdiensten tijdig Lelystad-Haven kunnen bereiken??

Leave a Reply