Nieuwe mobiele radarcontrole valt minder op

De politie maakt gebruik van nieuwe radar apparatuur bij mobiele controle.

758
Vanmiddag onderweg naar huis viel mij bij De Blocq van Kuffeler deze auto op. Omdat het voertuig voor mij onbekende attributen op het dashboard had staan en er op het eerste oog niemand in het voertuig zat ben ik terug gereden om een foto van dichtbij te maken. Al snel kwam er een agent uit het achterportier van de auto. Het eerste wat de agent zij was dat ik wel erg gevaarlijk langzaam langs hem heen reed, mijn snelheid was 27 km / uur waar 70 toegestaan. Glimlachend zij ik; maar dat is toch niet te hard? Nee, maar wel gevaarlijk voor het verkeer achter mij was zijn reactie. Na een kort gesprek heb ik een paar foto’s mogen maken van de nieuwe apparatuur.
759
Achter het raam staat een camera in een langwerpige doos die zeker niet gelijkend is op de voorheen gebruikte camera. Onder de camera op de bijrijderplaats zit een tafeltje waarop een laptop geplaatst kan worden. In dit geval zat de agent achter in de auto en stond de laptop op de achterbank.761

Achter de kunststof kentekenplaat zit de radarapparatuur netjes weggebouwd en in het midden onder de nummerplaat zit de flitser. Ondanks het feit dat ik samen met de agent in opvallend uniform bij de auto stond was voor de langsrijdende automobilisten geen reden om vaart te minderen, zodat er in enkele minuten tientallen overtredingen op de gevoelige plaat (harddisk) werden vastgelegd.
760

Op de laptop ziet u het beeld van de camera. Normaliter zie je hierop het voertuig die een overtreding begaat met in het kleinere scherm heel duidelijk de kentekenplaat van het voertuig. om reden van privacy is er gekozen voor een leeg kader waarop het brughuisje duidelijk zichtbaar is. Met dit plaatje wordt normaliter de camera afgesteld.762

Achter in de kofferbak bevind zich een computer met een harddisk waarop uiteindelijk alle informatie wordt opgeslagen. Ondanks de bochten in dit stuk wegdek en de toegestane maximum snelheid van 70 km/uur heeft er iemand het vandaag gepresteerd om met 132 km/uur langs de controle post te rijden. Een overschrijding van 62 km/uur. Na aftrek van correctie in elk geval een invordering van het rijbewijs.763

Omdat de moderne apparatuur nauwelijks extra licht nodig heeft wordt de flits nauwelijks opgemerkt. Dit betekend dat de pakkans veel groter is. Bovendien zal er veel minder met groot licht worden geseind, omdat de overtreder pas weet dat hij geflitst is op het moment dat er een rekening van het CJIB op de deurmat valt. Ook voor mijzelf is het even afwachten of ik zelf in het kastje zit. Volgens mij zat ik op zo’n 75 km/uur. Het apparaat stond ingesteld op 77 km/uur.

Afwachten dus maar.

Nu maar hopen dat ze dit systeem snel in woonwijken gaan toepassen.

2 thoughts on “Nieuwe mobiele radarcontrole valt minder op

  1. Martin

    Waarom flitsen in een woonwijk, ik ben van mening dat men de bestuurder moet aanspreken op zijn gedrag. Het afkopen van veel te hoge snelheid en onbehoorlijk rijgedrag verandert niets aan het gedrag. Het is voor mij een verkapte belastingregel.
    Passief wachten en geld innen. Geld dat niet terugstroomt naar het veranderen van gedrag.
    Dus voor mij geen flits-apparatuur in de wijk.

Leave a Reply