Category Archives: Vakantie

Kent u dat gevoel?

Na maanden van noeste arbeid eindelijk een paar weken vrij.
Heerlijk met de roeiboot op vakantie.
Alles ingepakt, en snel de haven uit.
Stopt plotseling de buitenboordmoter.
Dan zit er niets anders op dan je te laten terug slepen.
De reis ging naar Verweggistan. (dat was de planning)

Maar uiteindelijk ging de vakantie  naar de filistiinen.
551

He joh: Wakker worden!! Oh…sorry ik was effe ingedut.

De Vakantie zit er weer op

De Vakantie zit er weer op.

Na een periode van drie weken in de Dordogne zijn we weer terug in ons koude kikkerland.

Maar om nu te zeggen dat het daar in Frankrijk veel warmer is, dat valt vies tegen. In elk geval was het er wel een stuk droger.

De camping waar wij verbleven zag er net zoals in voorgaande jaren perfect verzorgt uit en in de omgeving zijn enorm veel bezienswaardigheden. Zo bevind de camping zich aan een zeer helder riviertje en stond de tent (vouwwagen) aan een smal beekje. De zeer goed schoongehouden en in ruime mate aanwezige douches en toiletten bevonden zich op  korte afstand van onze vouwwagen.

In het riviertje zwemmen vele voornachtige vissen en een enkele kleine regenboogforel.

Na verwoede pogingen door verschillende ervaren vissers lukte het gewoon niet om ook maar een enkel visje aan de haak te slaan. De eigenaar van de camping vertelde ons dat de vis niet in het aas bijt omdat de vis de visser ziet staan en niet blond is. Dat is dus het bijkomende nadeel van helder en schoon water. Weet u nu ook waarom het hier zo makkelijk is om een visje te vangen.

Na deze teleurstelling besloten we het lot te tarten en de Franse wetgeving maar een beetje met de franse slag te nemen. In een lokaal tuincentrum kocht ik een (anti) vogelnet, in een campingzaak een paar van die schuimrubber drijvers voor in het zwembad. Een stukje koperdraad als gewicht aan de onderkant completeerde het geheel.

En voila: een visnet van formaat van 10×2 meter! Dit seizoen heeft de vis toch (tijdelijk) het onderspit moeten delven.

271

Zittend op de punt van een plastic bootje, het net voortslepend zou het allemaal moeten lukken. Echter bleek mijn gewicht op de punt van de boot al snel groter te zijn dan de lege boot en moest ook ik onder luid gejuich van mijn kinderen aan het koude water geloven. Maar ja, een foutje moet kunnen, nietwaar?

Vervolgens de gevangen vis in de boot (gevuld met water) gelegd en dan snel terug naar de tent. Inmiddels was het toch al aardig laat en donker geworden op de rivier, zodat je echt niets meer zag onder het bladerdak van de bomen over de rivier. En een boot gevuld met water, aangedreven door 1 mk (menskracht) bleek niet vooruit te branden. Na een vaart van goed een uur met vele obstakels zoals bomen, rotsen en een groep eenden (hartslagverhogend) heeft de vis de nacht in de boot doorgebracht.

272

273

De volgende morgen met twee andere netten een stukje van het beekje afgezet en de vis daarin losgelaten. De eigenaar had er geen enkel probleem mee en de andere campingbezoekers kwamen met regelmaat de vissen bekijken die tot dusver nog niemand met een hengel heeft kunnen vangen. Na drie dagen hebben we de netten weer verwijderd en kon de vis onder begeleiding van mij en mijn kinderen weer van zijn vrijheid genieten op de grote rivier. Onder toezicht van de eigenaar is er veel toegestaan op deze camping, echter accepteert hij het niet als je een slang uit de rivier van zijn vrijheid berooft. Dan vind hij je ineens niet meer aardig. Maar hij had wel gelijk, dus mochten de slangen van ongeveer 50 cm hun vrijheid  behouden.

Een aantal kilometer verder stroomde de grote rivier (de Dordogne).

Op deze rivier zijn diverse ondernemers die kanotochten organiseren. Met de auto gingen wij naar een lager gelegen deel aan de Dordogne, waarna de organisatoren je met een (zeer oude) touringcar 14 km stroomopwaarts brengt. De terugweg naar de auto leg je af met een gehuurde kano, waarin je geniet van een zeer mooie omgeving.

De kastelen bevinden zich zo’n 60 meter hoog boven op de steile rotswanden, waartegen men soms bezig was een steiger te plaatsen op een 30 meter boven de lager gelegen huizen. De helling is ongeveer 95 % (nagenoeg recht omhoog). Ik hoop dat de steiger niet bedoelt is om werkzaamheden aan het kasteel te verrichten, want dan zijn ze nog wel even bezig met steigerbouwen.

274

275

De trap op de helling is hopelijk een stuk steviger bevestigt als de kadetrap in de gemeente Utrecht die kort geleden is losgeraakt.

276

277

De natuur in Frankrijk ziet er anders uit dan hier in Nederland.

278

279

Zo ziet u hier een kikker van zoxe2x80x99n 15 cm en een bidsprinkhaan (waar mijn zoontje achteloos mee thuiskwam) die op zijn beurt een levende sprinkhaan aan het verorberen is. Nu mijn zoon heeft gezien hoe een bidsprinkhaan zijn voedsel naar binnen werkt, is hij een stuk voorzichtiger met dergelijke insecten geworden. Overigens kan de normale sprinkhaan zich ook aardig met zijn kaken vastzetten aan een vingertop. Het lostrekken van een sprinkhaan gebeurt dan in twee aparte delen. Eerst trek je de sprinkhaan los van de kop, waarna je de kop van het dier apart kunt verwijderen. Toch weer net effe anders als de pitbullmuggen uit de polder. In Nederland betaal je voor een sprinkhaan al gauw € 0,35, en kost een hagedis of bidsprinkhaan al gauw € 12,– Euro. In Frankrijk kost het moeite om ze uit de slaaptent te houden.

Al met al toch een mooie vakantie.
.

Zwembaden

Zwembaden,

Je hebt ze in allerlei soorten en maten, voor Jan modaal en voor de beter bedeelde.

Maar hoe je het ook bekijkt, er gaat een enorme plons water in. En water kost samen met de rioolheffing al gauw xe2x82xac 1,66 per duizend liter. Tegenwoordig koop je van die enorme baden met een doorsnede van 3 tot 3,6 meter voor een appel en een ei. In zoxe2x80x99n zwembad gaat dan zoxe2x80x99n vier tot vijfduizend liter water 6 tot 8 Euro. Na twee weken (als je geluk hebt) kun je het water aan de planten in de tuin geven omdat het water van kleur verandert. Het is overigens wel te hopen dat je een grote tuin hebt of planten met minimaal een zwemdiploma categorie A, want anders hebben zij toch echt een probleem met deze duizenden liters water om hun kopje boven water te houden. Maar de winkelier heeft hier een oplossing voor gevonden. Voor zoxe2x80x99n 60 Euro (de prijs van 1,5 zwembad of 8 x verschonen van het water x 2 weken = 16 weken) bijna een hele zomer, ben je verlost van alle ellende met emmertjes, pompen en dweilen. Maar is dit wel zo? Wat bied dit mooie geldbesparend pakket? In het pakket zit een fles met anti alg goed voor drie vullingen, een fles PH verlager , een pot met gloortabletten en een potje met controlestaafjes om te kijken of de waarde goed is. Laten we beginnen met de PH waarde. Op de fles staat dat er eventueel ook potten verkrijgbaar zijn als de PH waarde van het leidingwater te laag is. In Lelystad is de PH waarde van het drinkwater precies goed, dus gooi de pot met een winkelwaarde van zoxe2x80x99n 20 Euro maar weg. De gloortabletten moeten er direct in via een drijvende dispenser in mijn geval 12 tabletjes in standje 2 van de dispenser zodat het geleidelijk word toegevoegd. Direct al zie ik een enorme hoeveelheid witte rommel uit de dispenser lopen en binnen vijf minuten is de dispenser leeg. Even een uurtje wachten en het gloorgehalte is perfect. Anti alg erin, en ook dat ziet er goed uit. 1 dag later, even controleren met het potje teststaafjes. Alles goed behalve de hoeveelheid chloor, deze was zo laag dat het niet te meten was. Volgens de beschrijving 3 tabletjes er in en nog niets. Na 8 tabletjes was het chloorniveau weer op peil. 8 tabletjes per dag? 56 tabletjes per week 128 tabletjes in twee weken en twee dagen? U zult wel denken? Wat een rare tijdsperiode? maar dat is het niet, na deze twee weken en twee dagen van intensief controleren heeft het water het twee dagen langer uitgehouden als zonder deze dure chemicalixc3xabn. Toen was het water dusdanig groen dat het ververst moest worden. De planten opnieuw blij, helaas, met de chemische ingredixc3xabnten moet het water retour naar de waterzuivering. Na drie keer hetzelfde ritueel is het pakket van 60 Euro zo goed als op, met uitzondering van de PH verlager. Ik heb het zwembad maar weer ingepakt en ga weer heerlijk gratis zwemmen in het blauwalg van het bovenwater.

Wat is uw ervaring met deze chemische rommel die heel veel geld kost?

Of moet ik mij maar bij het schrijven van stukjes houden, dat is in elk geval een stuk goedkoper!!

Goedkoop is duurkoop!

Maar wat is dan duurkoop?????

De eerlijke vinder