Monthly Archives: May 2007

Jacht Vision

Tijden het pinksterweekend wordt naast Bataviastad Jacht Vision gehouden. Voor dit gebeuren is de volledige boulevard afgesloten. Voor de duizenden bezoekers die Yacht Vision bezochten is extra parkeergelegenheid aangebracht en zijn pendelbussen ingezet. Op de foto hieronder een van de parkeerplaatsen bij Bataviastad.628

Om toegang tot het afgezette gebied te krijgen moest behoorlijk in de buidel worden getast. Zo betaalt een volwassen 15 Euro en kinderen van 4 tot 12 jaar 7,50 Euro. Deze foto’s kosten mij gelukkig niets, zodat ik u in elk geval een leuk overzicht kan laten zien. De foto hieronder laat Batavia stad zien met rechts het nieuwe deel dat beina af is. op de achtergrond de haven waar het geheel zich afspeeld. 629

630

De foto’s op dit web-log mogen gecopieerd worden, zodat inzoemen tot de mogelijkheid behoort. Op verzoek kunt u een betere kwaliteit ontvangen door een mailberichtje te sturen naar mail@lelystadhaven.info

Persbericht

Persbericht200_6

Lelystad presenteert zich op Yacht Vision

Van 23 t/m 28 mei  is de gemeente Lelystad aanwezig met een stand op de Yacht Vision Boatshow in en om Bataviahaven. De gemeente presenteert zich met haar woon- en recreatiemogelijkheden aan de verwachte 40.000 tot 60.000 bezoekers. Het toekomstige stadsdeel Warande neemt op de stand een prominente positie in.

De gemeente benut de kans om bezoekers aan de boatshow te wijzen op de ontwikkeling van Warande, xc3xa9xc3xa9n van de grootste woningbouwlocaties in Nederland de komende jaren. Start bouw is verwacht eind 2008. Omdat de groei van Lelystad naar 80.000 inwoners juist daar moet plaatsvinden, begint de gemeente nu al met de promotie van dit gebied en introduceert de gemeente Lelystad Warande als woonlocatie bij mensen die daar mogelijk in gexc3xafnteresseerd zijn.

xe2x80x98De groene ambitiexe2x80x99

Warande wordt een wijk, ruim van opzet, met veel groen en water. Het Ontwikkelingsplan Warande gaat uit van 18 woningen per hectare. De gekozen slogan voor Warande is dan ook xe2x80x98de groene ambitiexe2x80x99.

Attentie

Voor bezoekers die Warande als mogelijke woonlocatie op hun lijstje zetten en zich inschrijven als belangstellende, heeft de gemeente tijdens de boatshow een Warandeattentie klaarliggen.

Naast Warande wordt ook de stad Lelystad met al haar woon-, werk-, en winkelvoorzieningen gepromoot. Het Toeristisch Informatiepunt Lelystad wijst in de voorlichtingsstand op de vele attracties en bezienswaardigheden, de rijkdom aan natuur en uiteraard ook op de watersportmogelijkheden die Lelystad aan inwoners en bezoekers te bieden heeft.

De openingstijden van Yacht Vision zijn: woensdag 23, donderdag 24 en vrijdag 25 mei van 11.00 xe2x80″ 18.00 uur; zaterdag 26, zondag 27 en (pinkster)maandag 28 mei van 10.00 xe2x80″ 18.00 uur. U bent van harte welkom in de stand van de gemeente Lelystad.

Duidelijke borden over honden (vervolg losloopgebieden (pisstrookjes))

613 610 609

                  

614

623

Borden die je tegenkomt bij ons in de wijk zodat u niet weet hoe en waar u met uw hond mag lopen. Zo bevind de tegel die aangeeft dat uw hond daar niet mag komen zich in het hondenlosloopgebied aan de Lemmerstraat. Het gele bord uitlaatroute bevind zich bij het losloopgebied op de hondenkop. en om het nog iets duidelijker te maken heeft de gemeente de borden een kleurtje gegeven. Zo is rood verboden, geel beperkt en groen vrij (losloopgebied) duidelijker kan het niet. Maar wat doet de rode streep dan op het groene bord hiernaast ???? Dit bord vind u bij het strandje aan Schermer waar uw hond niet mag komen. Duidelijker kan toch niet!!!???!!!

Vissen en de moderne techniek

Zo zat je vroeger nog met een simpele verklikker of een zelfgemaakte vispen van een kurk en een sate stokje, zo heb je tegenwoodig electronische wakers en weegschalen op een driepoot om de gevangen vis te wegen. en voor de nachtelijke uren zie je steeds meer dat de visser een tent opzet. Rustig een paaar uurtjes slapen, totdat de waker begint te piepen. en dan? Ja dan moet er gewerkt worden.621

622_1

Hondenlosloopvelden (pisstrookjes)

603

De gemeente Lelystad brengt een folder naar buiten waarop staat aangegeven aan welke regels u zich moet houden bij het uitlaten van uw trouwe viervoeter. Uit deze folder heb ik het stukje van Hollandse Hout en Lelystad-Haven geknipt en hieronder weergegeven. De kleur geel geeft aan waar u uw hond aangelijnd moet houden en de kleur groen de losloop gebieden (pisstrookjes)Wat mij direct opvalt is het smalle pisstrookje op de hondenkop.604

Ook het nieuwe stukje losloopgebied rechtsboven (links naast de rotonde) is spontaan opgelost. Het stuk tussen de Stavorenstraat en de Lemmerstraat is een tijdelijk stuk, hetgeen later zou worden verplaatst naar de Harderwijkstraat / Lemmerstraat waar de tijdelijk school was ondergebracht. zoals een jaar geleden in het blauw is aangegeven op de plaat hier onder.
176_1

Ik vraag mij wel eens af aan welke regels wij ons nu moeten houden? Zo vind ik op de Hondenkop slecht twee paaltjes die aangeven dat het hier een aanlijngebied betreft. en vanaf Hollandse Hout staat helemaal niets aangegeven. Hoe zit het dan met het losloopgebied? Als ik tijdens mijn ronde hondenbezitters aanspreek dan krijg ik al snel de opmerking "tijdens een bijeenkomst op de wijkpost is gesproken over loslopen rond geheel haven". Wij begrijpen er niets meer van. De hondenkop die zijn naam eer aandoet omdat dit het enige fatsoenlijke gebied is (was) om een hond los te laten lopen blijkt plotseling te zijn verandert in een smalle pisstrook. Nu ging de dijk op de hondenkop toch al zienderogen achteruit omdat vissers met auto’s de dijk op rijden om vervolgens uitgebreid te bivakkeren op de dijk. De dijk wordt hierdoor ernstig beschadigd. Maar ook de barbecue laat zijn sporen na. want de rommel opruimen daar heeft ook deze visser nog nooit van gehoord. En de hond los laten?  Dat betekend vishaken in de poten van het dier. Opnieuw een belemmering voor de hondenbezitter die al dubbel belasting betaalt voor het houden van zijn dier.
608

De rust lijkt wedergekeerd

Het zal u niet zijn ontgaan dat de afgelopen tijd het web-log geteistertd werd door bewoners die het niet zo nauw namen met hun uitspraken en leugens. bovendien hebben zij getracht dit anoniem te doen door meerdere valse namen te gebruiken.
Om deze reden is besloten om reacties te controleren voordat ze op het web-log verschenen. Overigens is er geen enkele reactie afgekeurd, zodat alles  gepubliceerd is. Nu de rust zoals het lijkt is wedergekeerd is het web-log enige dagen terug weer volledig vrij gegeven. Dit betekend dat uw reacties direct geplaatst worden zonder tussenkomst. Ik ga er van uit dat u net als in het verleden met respect uw reacties zult plaatsen.
Heeft u zelf iets te melden over de wijk, stuur dan een mail naar  mail@lelystadhaven.info u krijgt altijd antwoord.

tv uitzending gemist?

Afgelopen weekend 5 en 6 mei waren de bewoners van Purmer 1, Purmer 2 en de eerlijke vinder Purmer 3 uit Lelystad-Haven in het programma De Mediator met Klaas Wilting op TV Flevoland

Meditop

Heeft u de uitzending gemist, kijk dan op de site van de Tv Mediator door Klaas Wilting onder smartengeld voetpad Purmer. De uitzending zit verscholen tussen twee delen over een taxibedrijf waarvan de medewerkers volgens mij op dezelfde school hebben gezeten als een aantal ambtenaren van de gemeente Lelystad.

bewonersbrief

Persbericht200_5Bewonersbrief

Lelystad,
8 mei 2007

Onderwerp
Uitvoering terreininrichting rondom multifunctionele accommodatie De Sluis

Geachte mevrouw/heer,

Hierbij willen wij u informeren over de start van de uitvoering van de terreininrichting rondom de multifunctionele accommodatie xe2x80x98De Sluisxe2x80x99. Nu de bouw is afgerond moet het omliggende terrein weer netjes aangelegd en op plaatsen aangepast worden. Uitvoering zal plaats vinden aan de hand van de inrichtingstekening, welke op 29 november jl. tijdens de inloopavond in buurthuis De Windhoek is gepresenteerd.

Planning
Start uitvoering:  week 19  ( 7 mei )
Gereed:  week 24  ( 15 juni )
Uitvoering groen: In verband met het warme weer in april kan er geen inplant van groen meer plaatsvinden. Dit zal worden verplaatst naar november/december 2007.

Belangrijkste ingrepen
De belangrijkste onderdelen van het inrichtingsplan zijn het aanleggen van een nieuwe toegang voor het buurthuis en de wijkpost, herinrichting van de parkeerplaatsen achter de (nieuwbouw) van de school en de wijkpost en het realiseren van een oversteek over de Ringdijk. Ook zal kapotgereden bestrating worden hersteld.
De werkzaamheden aan het schoolplein (binnen de hekken) van obs De Sluis worden op een later moment opgepakt, omdat dit gekoppeld wordt aan het plaatsen van nieuwe speeltoestellen door school.

Vragen?
Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met wijkpost Lelystad-Haven, Lemmerstraat 5, telefoonnummer 0320 244040.

Met vriendelijke groet,

Jorn Pet
projectleider

Kinderkamer / kinderwagen

Op het andijkpad zit zoals elk jaar een zwaan op haar nest te wachten tot de eieren uitkomen.602

Ook in de kikkervijfer achter Schermer zit op een vaste plek een zwaan op haar nest. Vorig jaar ging het haar niet goed af. Er lagen lange tijd twee eieren, maar de zwanen waren vertrokken. Hopelijk gaat het hen dit jaar beter af. 601
Ze hebben zich dit jaar in elk geval goed voorbereid. In de kinderkamer (de naastgelegen vijver) staat de kinderwagen al klaar. Als ik de kinderwagen (buggy) bekijk dan ziet hij er nog als nieuw uit. Is iemand deze buggy kwijt dan kan hij hem ophalen. Want iets zegt mij dat mevrouw zwaan nog geen kinderwagen bestuurcertifcaat heeft. 599

600

gevaarlijke situatie

Hebben ze kort geleden het wegdek op de Oostvaardersdijk bij de Noordersluis aangepast, zijn ze vergeten de oversteek voor fietsers mee te nemen.597

Zo liggen de tegels op het schuine stuk zo los dat al menig fietser in het gras terecht is gekomen. Nu maar hopen dat de gemeente of het rijk hier iets aan wil doen. Of moeten er eerst echte ongelukken gebeuren? 598

De eerlijke vinder op TV Flevoland

Komend weekend 5 en 6 mei komen de bewoners van Purmer 1, Purmer 2 en de eerlijke vinder Purmer 3 uit Lelystad-Haven in het programma De Mediator met Klaas Wilting op TV Flevoland

Meditop

Zaterdag 5 en zondag 6 mei. de Tv Mediator door Klaas Wilting in een eindeloze strijd tussen gemeente en burger

Tijdens deze uitzending zult u zien dat er geen enkele sprake is van mediation. Net als in andere zaken binnen de gemeente Lelystad waarbij de gemeente betrokken is weigert de gemeente Lelystad alle medewerking. Dit in tegenstelling tot andere gemeentes uit de Flevopolder.

xe2x80x98Waarom?xe2x80x99 vraag je je dan af.
Waarom verschuilt de gemeente Lelystad zich achter een muur van juristen.
Hebben zij misschien iets te verbergen?
Op deze vraag weet ik het antwoord al!! U toch ook?
Is het de mediation?
Nee, mediation, daar doen zij zelf wel aan mee, maar dan wel mediation achter gesloten deuren in een duur hotel. En de mediator? Die wordt betaalt door de gemeente zelf.

Hoe zit het nu met mediation (onder normale omstandigheden)
Normaal stemmen alle partijen in met mediation en worden alle kosten evenredig door alle partijen die aan deze mediation deelnemen gedragen. M.u.v. het TV programma xe2x80x98de mediatorxe2x80x99, waarbij de filmproducent alle kosten vergoed. Omdat de filmproducent zelf geen partij is in deze zaken is er geen vuiltje in de lucht. Dit in tegenstelling tot de gemeente Lelystad die wel degelijk partij is in de zaak waar het hier om draait. Maar een verzoek tot onafhankelijke mediation onder het toezicht van u als burger dat kan er bij de gemeente Lelystad niet in.

Een ander belangrijk punt van mediation is de vrijwilligheid.
Indien een der parijen om wat voor reden dan ook zegt niet verder te willen gaan, dan stopt de mediation en gaat de zaak terug naar de oorsprong zoals hij was ten tijde van de aanvang van de mediation. Dit zijn afspraken die aan het begin van de mediation met alle partijen worden besproken en vastgelegd. Als de mediation slaagt, dan wordt door alle patijen een vaststellingsovereenkomst getekend.

Maar wat is er dan zo bijzonder in deze zaak?
En waarom doet de gemeente Lelystad zo moeilijk?

Op 16 maart 2000 hebben bewoners aan de Purmer een voetpad die toegang gaf tot een achtergelegen kinderspeelplaats en tevens de enige veilige doorgang in deze omgeving was voor kinderen om naar school te gaan, illegaal afgesloten.  Nog dezelfde dag heeft een buurtbewoonster de gemeente verzocht hier tegen op te treden. Al zeer snel kwam de heer Pepping van de gemeente Lelystad naar buiten met het bericht dat hij hier niets aan kon doen. Later zal blijken dat het niet een kwestie van kunnen maar een duidelijk voorbeeld van niet willen is. Iets waar sommige ambtenaren erg goed in zijn.
Omdat ik zelf een andere mening was toegedaan heb ik de zaak van deze buurtbewoonster op mij genomen en heb letterlijk alle zeilen moeten bijzetten. En waar je dan als burger tegenaan loopt is met geen pen te beschrijven. Stukken verdwijnen in de grijze laden van onze ambtenaren (de prullenbak) of  komen na vele maanden weer tevoorschijn nadat er intern een onderzoek wordt ingesteld. Termijnen waarbinnen het college moet reageren of beslissen werden altijd overschreden. En als je daar dan maar lang genoeg op bleef aandringen dan werd er excuses aangeboden (nou mijn zolder ligt vol met excuses) van de gemeente Lelystad. Jammer dat het niets oplevert. Las ik laatst in een persbericht dat de gemeente 10 Euro betaald als ze hun termijnen van bijv: 6 weken niet nakomen. Hoe zit het dan met zaken die na 6 xc2xbd  jaar nog steeds niet zijn opgelost?  De gemeente bleef volharden in hun strijd met de melding dat zij er niets aan konden doen, omdat het voetpad in de zin van de wegenwet geen openbare weg zou zijn. Na diverse rechtzaken en toespraken voor de gemeenteraad, waarin ik zelf het voortouw heb genomen, (gesteund door veel buurtgenoten) heeft de Raad van State verklaard dat het voetpad onder artikel 4 lid 1 sub II van de wegenwet wel degelijk een openbare weg is, en dat de gemeente bevoegd (gehouden) is tot handhavend optreden.

Eindelijk was het dan zo ver. 2004. Nog even de ambtenaren wakker schudden en het probleem zou worden opgelost. Tenminste, zo had het kunnen zijn. Maar kennelijk hadden onze ambtenaren een ander idee. Zoeken, praten, debatteren en opnieuw zoeken. Net zolang tot zij een maas in de wet zouden vinden om hun vrienden te steunen in hun illegaal handelen.
Vriendjespolitiek en corruptie, andere woorden kan ik hier niet voor bedenken.
En gevonden hebben onze ambtenaren het. Onttrekking aan de openbaarheid. Als u dat doet en u slaagt hierin dan heeft meneer Koeree (de eerlijke vinder) geen enkel recht van spreken meer. Is de gemeente voor u ook zo meedenkend? Of is dit alleen weggelegen voor bepaalde personen?
Ik weet opnieuw het antwoord. U toch ook?
De gemeente zag mij als enkel individu die in zijn eentje de gemeente en deze bewoners bleef lastig vallen. Althans, dat was waar onze ambtenaren van droomden. Die ene persoon die zullen we wel even de oren wassen. Zelfs na een uitspraak van de Raad van State.
Maar alleen was ik zeker niet:
In 2000 ontving ik de steun van ruim 100 buurtbewoners.
In 2005 hebben ruim 120 bewoners een brief veilig naar school ondertekend, waarin zij bezwaar maakte tegen deze illegale afsluiting en onttrekking aan de openbaarheid van dit voetpad. En zo werd deze actie eveneens gesteund door de wijkraad 3VO en een aantal lokale politieke partijen. Ondanks deze overweldigende meerderheid bleef de gemeente mij als individu (stuk vuil) behandelen. En niet alleen de gemeente, maar zelfs de commissie bezwaarschriften heeft een enorme partij boter op zijn hoofd.
Een voorbeeld:
Er is een ambtenaar die op eerlijke wijze naar buiten brengt hoe de vork nu werkelijk in de steel zit en zet zijn verklaring op papier. Overigens een verklaring die van groot belang was in de uitspraak van de Raad van State.
De voorzitter (commissie bezwaar): (letterlijk)
Toch wel fijn als uw eigen mensen dergelijke verklaringen op papier zetten.
Heer Pepping:
Ja daar zijn we ook helemaal niet blij mee.
Voorzitter:
Maar u weet wel wat u daar aan moet doen.
Heer Pepping:
Ja, dat komt wel goed.
En bij deze commissie moet u bezwaar maken als u het met een beslissing van het college niet eens bent.

De gemeenteraad

Het zal een jaar geleden zijn dat de gemeenteraad het verzoek kreeg van de bewoners om het illegaal afgesloten voetpad te ontrekken aan de openbaarheid. Alle stukken waren rond en de datum stond vast.
Ik was zelf  aanwezig bij de raadsvergadering om aan te horen  hoe de gemeenteraad zou beslissen (advies uit brengen) aangaande het verzoek van mijn buren om het voetpad aan de openbaarheid te onttrekken. Echter bleek het punt te zijn verdwenen van de agenda. Verbaasd vroeg een lokale partij aan de voorzitter:
Meneer de voorzitter; hoe zit het met het agendapunt over het voetpad Purmer. Het werd even stil. De voorzitter vroeg aan de toenmalige wethouder Mattie hoe het hiermee zit. Hierop antwoordde de wethouder met; alle partijen hebben ingestemd met mediation.
Ik zelf stond perplex op de tribune gebaren te maken in die trend van ik weet van niets, terwijl ik zelf de eisende partij in deze langlopende zaak was. Maar ja, als burger mag je niets zeggen tijdens zoxe2x80x99n vergadering. Maar dit was zeker niet de eerste leugen van de gemeente (de wethouder) in het openbaar. Jammer dat de raadsvergaringen toen nog niet waren te volgen via internet. Dan hadden we de band even terug kunnen  spoelen.

Mediatio
n

Mediation wordt veelal toegepast om zonder tussenkomst van een rechter een geschil op te lossen. In deze zaak was hier geen sprake van omdat het hoogste orgaan (Raad van State) al had beslist. Bovendien was er van onze kant uit geen enkel risico met het verzoek om het voetpad aan de openbaarheid te ontrekken in het kader van belangen afweging. Immers zou de gemeenteraad hier over moeten stemmen, en ik ga er van uit dat deze raad nimmer zal kiezen voor het belang van twee bewoners tegenover 120 buurtbewoners en meerdere organisaties.

Ondanks alle leugens van het college heb ik tegen adviezen in besloten om in te stemmen met mediation onder de uitdrukkelijke voorwaarden dat:

Er een onafhankelijk ambtenaar uit een Andere gemeente deze zaak zou behartigen uit naam van de gemeente Lelystad (er werd gesproken over een ambtenaar uit Dronten)
Er zou op ieder moment door iedere deelnemer gestopt kunnen worden met de mediation, waarna de zaak terug zou gaan naar de oorsprong voor aanvang van de mediation. We hebben het dan over een beslissing die de gemeenteraad zou nemen op het verzoek tot onttrekking aan de openbaarheid. (dit is overigens een standaard regel die ik nog eens uitgebreid naar voren heb gebracht omdat wij al zo sterk stonden in deze zaak).

De mediation zelf

De ambtenaar was tegen de afspraak in een ambtenaar van de gemeente Lelystad die volgens de mediator geen kennis had van deze zaak. Of dit klopt kan ik niet beoordelen, echter was deze ambtenaar niet bevoegd om te beslissen. Hij moest voor elk onderdeel toestemming vragen aan zijn meerdere op het gemeentehuis, waarbij ik zeker weet dat deze wel bekend was met deze zaak en mijns inziens wel vooringenomen. Dit is in strijd met de gemaakte afspraak. Uiteindelijk zou de mediation het gewenste resultaat met zich meebrengen aangaande de heropenstelling van het voetpad in een iets gewijzigde vorm. Hierbij zou de bewoner van Pumer 2 de garage welke ten dele op de openbare weg was gebouwd met steun van de gemeente (na de uitspraak Raad van State) ongewijzigd mogen behouden. Ook het deel van het voetpad waarvoor zij verantwoordelijk was mocht zij behouden. De bewoners van  Purmer 1 heeft een extra stuk grond moeten inleveren om het stuk van Purmer 2 ongemoeid te laten. Ter compensatie werd de bewoner van Purmer 1 een stuk grond aangeboden van de kinderspeelplaats achter het perceel. Het voetpad zou zo in eigendom komen van de gemeente Lelystad. De kosten voor aanpassing (schuttingen e.d.) en grondoverdracht zou door de gemeente worden geplaatst en bekostigd. Bovendien kregen beide bewoners een vergoeding van 2000 Euro. En waarvoor? Omdat zij toe laat dat er bewoners langs hun peceel lopen. langslopen over grond van de gemeente.
Ik zelf kreeg geen cent van de gemeente. Dit terwijl ik zelf enorm veel geld, tijd en energie heb moeten steken in deze zaak omdat de gemeente de zaak ruim zes en een half jaar heeft lopen rekken.
Dit in tegenstelling tot de vergoeding die deze bewoners hebben gekregen van de gemeente voor ??? illegaal handelen ??? Voor mij was alles duidelijk. De mediation klopte van geen kant. Het zal u dan ook niet verbazen dat ik de mediation stopgezet had. Maar de gemeente en de overige bewoners gingen gewoon verder. Verder met het belonen van hen die illegaal hebben gehandeld.

Bij mij komen mijn nekharen overeind zoals een ambtenaar van de gemeente Lelystad uit zijn stoel overeind komt bij het horen van mijn naam.

Ik ben benieuwd wat u van deze zaak vind?
En nog meer benieuwd ben ik of de gemeenteraad hiervan op de hoogte is?
En hoe zal de gemeente reageren als wij met zijn allen de gemeente vragen om een vergoeding van 2000 Euro omdat er bij ons ook dagelijks mensen langs ons perceel lopen?

Ik heb het al eens eerder geroepen tijdens het spreekrecht op een vergadering van de gemeenteraad en het Opiniplein;  een zaak die behoorlijk stinkt

We praten hier wel over gemeenschapsgeld. Geld wat u aan deze gemeente moet afdragen.

Ik hoef u niet te vertellen wat deze zaak inmiddels gekost heeft en wat hij nu nog gaat kosten,
want klaar ben ik nog lang niet met onze ambtenaren.

Kijk dus komend weekend 5 en 6 mei naar de Mediator met Klaas Wilting op TV Flevoland.
Kijk ook op voetpad Purmer Voetpad Purmer  (elders op dit web-log)
Of op de nieuwe site  gemeente Lelystad . info