Vorig jaar heeft de Gemeente Zeewolde het gebied ten oosten van de rijksweg A6 tijdens de spitsuren afgesloten voor verkeer (met uitzondering van bestemmingverkeer). Dit en meer is voor ons en de wijkraad reden geweest om hierover vragen te stellen aan de gemeente Zeewolde.
Hieronder het antwoord van de gemeente Zeewolde en een oplossing voor een deel van de gedupeerde bewoners uit Lelystad Haven en Hollandse Hout.
Het gebied waar het hier om draait beslaat een oppervlakte van 11 bij 3,5 Kilometer en werd veelal gebruikt om vanuit Lelystad Haven en Hollandse Hout binnendoor naar de A27 (afslag Almere Hout) te rijden. Buiten het feit dat deze route tijdbesparing oplevert (ook als men zich aan de toegestane 80 km/uur houd) Is het verschil in afstand voor bewoners van Lelystad Haven 9,5 kilometer (enkele reis). Het extra brandstofgebruik is sterk afhankelijk van de verkeersintensiteit.
Binnendoor kun je altijd doorrijden en is het brandstofverbruik laag door het verschil van 18 km/dag die je bespaart en de lage snelheid van 80 km/uur.
Via de rijksweg A6 is de afstand per dag in elk geval 18 km langer en bovendien neemt het brandstofverbruik toe door de hogere snelheid van 120 km/uur. Om maar te zwijgen over het extra brandstofverbruik indien je over de rijksweg kruipt wanneer er weer eens een file staat.
Op basis van het tijdverlies en de milieubelasting heeft de wijkraad Lelystad Haven aan de gemeente Zeewolde gevraagd de afsluiting van het buitengebied in heroverweging te nemen.
De gemeente Zeewolde heeft hierop gereageerd met een schrijven waarin het volgende naar voren is gebracht.
Op 19 november 2007 schreef u ons een brief met het verzoek om de afsluiting van ons buitengebied te heroverwegen.
Ons besluit tot afsluiting van het buitengebied tijdens de spitsuren heeft tot doel het tegengaan van doorgaand verkeer op wegen die daarvoor niet zijn aangelegd en ingericht (sluipverkeer). De door ons afgesloten wegen zijn dan ook specifiek bedoelt als ontsluitingswegen voor de hieraan gelegen erven en niet als kortste of meest logische verbindingsroute van A naar B.
Aanleiding voor ons besluit is met name de forse groei van het doorgaand verkeer in de afgelopen jaren en de daardoor afgenomen verkeersveiligheid op deze erfontsluitingswegen. De verkeersintensiteiten zijn in de afgelopen 5 jaar tijd met ca. 100% toegenomen.
Wij beseffen dat door onze maatregel sommigen onevenredig worden getroffen omdat zowel de reisafstand als de reistijd voor woon-werkverkeer beduidend meer worden. Wanneer zowel en de reisafstand en de reistijd als gevolg van het inrijverbod met meer dan 10% toenemen, is eventueel een ontheffing mogelijk.
Voor de bepaling van de toename van de reisafstand en de reistijd wordt gebruik gemaakt van de routeplanner van de CDfoongids.
Bij uw verzoek om een ontheffing geeft u aan dat het u met name gaat om tijdsverlies en milieubelasting.
Graag verwijzen wij u hiervoor naar de gemeente Lelystad, waar u ingezetene van bent, daar het naar onze mening meer steek houdt, om als gemeente Lelystad, onderhandelingen te voeren met rijkswaterstaat over de aanleg van een extra ontsluiting op de A6.
Met vriendelijke groet,
Namens burgemeester en wethouders
Wat betekend dit voor u als inwoner van Lelystad Haven en Hollandse Hout?
Allereerst is het van belang dat u bepaalt hoe groot het verschil voor uzelf is tussen een rit door Lelystad, de rijksweg A6 en vervolgens de A27 tot aan de afslag Almere Hout en een rit via de Knardijk, Praamweg bult, Ibisweg, een van de zijwegen en de vogelweg tot aan de Rijksweg A27.
Voor bewoners van Lelystad haven is het verschil ongeveer 9,5 Kilometer.
Voor bewoners van Hollandse hout is het verschil ongeveer 8,5 Kilometer.
Dit verschil zou minimaal 10 % van uw totale rit mogen bedragen (via de kortste route) binnendoor door het gebied van Zeewolde.
Voor Lelystad haven is dit binnendoor 95 en via de rijksweg 104,5 Kilometer.
Voor Hollandse Hout is dit binnendoor 85 en via de rijksweg 93,5 kilometer.
(aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend)
Is uw totale reisafstand groter dan hierboven aangegeven dan heeft u volgens de gemeente Zeewolde geen recht op een ontheffing.
Is uw totale reisafstand korter dan de hierboven vermelde kilometers, dan zou u in aanmerking kunnen komen voor een ontheffing. Er zit echter nog een addertje onder het gras! Voorwaarde twee stelt dat de reistijd ook met 10 % moet toenemen. Een tijdsverschil die niet goed is vast te stellen.
De gemeente Zeewolde maakt hiervoor gebruik van de routeplanner van de CD-foongids. Deze routeplanner houd geen rekening met het tijdstip, maar gaat uit van een ideale situatie (buiten de spits). Dit in tegenstelling tot het tijdstip waarvoor de ontheffing wordt aangevraagd, namelijk de ochtend en avondspits. Ook rijd de een rustig, terwijl de ander het idee heeft op het circuit van Zandvoort te rijden. Overigens is dit laatste een van de redenen waarom de gemeente Zeewolde heeft besloten het sluipverkeer te weren. Dus ook voor een aantal uw eigen schuld.
Indien een aanvraag voor ontheffing wordt afgewezen op basis van het niet voldoen aan het tijdsverschil dan zou ik zeker in overweging nemen om hier bezwaar tegen aan te tekenen.
Ik denk dat er voldoende argumenten zijn om deze berekening (bepaling via de routeplanner van de CD-foongids) onderuit te halen.
Anderzijds kunt u natuurlijk nog steeds gebruik maken van uw recht om het gebied te betreden voor het maken van een foto(uitspaak wethouder), het genieten van de natuur, het kopen van aardappels bij een boer, het zoeken naar een een te koop staande boederij en nu ook om uit te zoeken wat uw tijdsverschil nu werkelijk is. Voor laatst genoemde moet u door het gebied rijden om hier achter te kunnen komen. U bent dan bestemmingsverkeer!!!! en heeft geen ontheffing nodig.
Weet u hoe een koe een haas vangt? nee! geeft niet, de koe weet het ook niet!!
Zorg dat u gebruik maakt van de kortste route om het milieu zo veel mogelijk te ontlasten.
En laat u niet opnieuw als melkkoe misbruiken.
Houd u hierbij wel aan de toegestane snelheid.